Autor: Sara Filomon - Redactor GOJDIȘTII
Acum câteva luni, pe blogul Gojdiștii a fost publicat un articol referitor la câteva recomandări de filme de pe platforma Netflix. Spre deosebire de acela, articolul de față este destinat iubitorilor de cărți sau, pur și simplu, celor care și-ar dori să citească câte ceva și în afară de ceea ce le este pretins la școală.
În continuare, o să vă prezint șapte cărți interesante, care mi-au plăcut mie în mod special, organizate pe mai multe teme. Aceste opere pot fi citite atât de elevii din ciclul gimnazial, cât și de cei din ciclul liceal, fără să se regăsească, de regulă, în programa școlară.
1. Tema iubirii
Iubirea este, de departe, cea mai răspândită temă în literatură, dar și în celelalte arte, reprezentând, de-a lungul secolelor, principala sursă de inspirație a artiștilor.
Emily Brontë, La răscruce de vânturi
-,,El nu va ști niciodată cât îl iubesc, nu pentru că-i frumos, ci pentru că el e mai mult eu însămi decât sunt eu - eu însămi. Nu știu din ce sunt plămădite sufletele noastre, dar știu că al lui și al meu sunt la fel.”
La răscruce de vânturi, singurul roman al lui Emily Brontë, descrie dragostea intensă și aproape demonică dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff, un copil de țigan găsit și crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecțiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație a acestuia. Între timp, Catherine se îndrăgostește de un mic nobil vecin, care o impresionează prin blândețea și comportamentul său aristocratic. Crezând că tânăra nu îi împărtășește sentimentele, Heathcliff părăsește Wuthering Heights, reședința izolată a familiei și revine câțiva ani mai târziu ca un om bogat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferințe.
Structura narativă complexă, emoțiile violente, descrierile evocatoare ale ținuturilor mlăștinoase singuratice și măreția poetică a viziunii autoarei fac din acest roman unic o capadoperă a literaturii engleze.
García Márquez, Dragostea în vremea holerei
- ,,Tânăra și-a ridicat ochii ca să vadă cine trece prin dreptul ferestrei și această privire întâmplătoare a dezlănțuit o iubire devastatoare, care, o jumătate de veac mai târziu, nu se stinsese încă.”
Opera lui García Márquez este o dovadă clară a faptului că, uneori, iubirea reprezintă mult mai mult decât un simplu sentiment, fiind, de fapt, un mod de existență, îndrăgostitul putându-și sacrifica întreaga viață în schimbul unei clipe de iubire.
Firul epic bine conturat urmărește viața zbuciumată a lui Florentino Ariza, încă din primele clipe în care acesta devine victima iubirii devastatoare, tânăra Fermina Daza împărtășindu-i sentimentele intense. Destinul îi desparte însă, Fermina fiind forțată de împrejurări să se căsătorească cu un medic renumit. În ciuda suferinței profunde pe care Florentino o resimte în urma pierderii iubitei, el alege să ducă o viață grea, chinuită și plină de durere, dar fiind mai hotărât ca niciodată să o recâștige, într-o bună zi, pe Fermina Daza, iubirea vieții sale și, iată că, după o lungă așteptare care a durat nu mai puțin de cincizeci și unu de ani, nouă luni și patru zile, clipa cea mare pare să sosească...
Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray
-,,Dacă s-ar putea ca eu să rămân veșnic tânăr și portretul să îmbătrânească! Pentru asta... pentru asta... aș da orice! Da, nu există lucru în lume pe care să nu fiu gata să îl dau! Până și sufletul mi l-aș da!”
Tema complexă a iubirii poate apărea în literatură sub mai multe forme, una dintre acestea fiind iubirea de sine. Romanul Portretul lui Dorian Gray prezintă, în mod ascendent, dezechilibrul morbid dintre trup și suflet, sugerând efectele devastatoare ale narcisismului dus la extrem.
Dorian Gray este un tânăr nemaipomenit de chipeș, apreciat și iubit de toată lumea. Mistuit de dragostea de sine, orbit de propria sa frumusețe și înfricoșat de ideea de a o pierde, într-o clipă de nebunie neconștientizată, Dorian comite greșeala vieții sale: acceptă să își vândă sufletul, în schimbul tinereții veșnice, iar dorința sa, în mod uluitor, se îndeplinește îndată. Astfel, trupul său neatins de scurgerea timpului ascunde înăuntrul său un suflet care se dezintegrează din ce în ce mai mult pe zi ce trece.
2. Tema vieții
Matt Haig, Biblioteca de la Miezul Nopții
-,,Vezi tu, viața oricui s-ar fi putut sfârși în feluri infinite. Cărțile de pe rafturi sunt viața ta, încep toate din același punct. Din clipa de față. De la miezul nopții. Marți, 28 aprilie. Dar aceste posibilități de la miezul nopții nu sunt identice. Unele se aseamănă, dar altele sunt complet diferite.”
Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă unică infinită de cărți, conținând, la rândul lor, o infinitate de vieți, iar fiecare poveste cuprinsă în aceste cărți provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat o altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă?
Atunci când Nora ajunge în această bibliotecă, ea are șansa să își schimbe destinul și să își îndrepte viața prezentă, plină de durere și regrete. Are ocazia de a face totul altfel, de a lua cu totul alte decizii și de a experimenta o multitudine de alternative ale vieții sale, în căutarea celei perfecte, însă finalul călătoriei sale nu este cel pe care și l-ar fi imaginat ea. Înainte să expire timpul, Nora trebuie să răspundă la o singură întrebare: Care este cea mai bună cale de a-ți trăi viața?
Povestea emoționantă înfățișată de Matt Haig e una plină de învățăminte despre cât de important este să apreciem viața pe care o avem. În esență, totul depinde de perpectiva prin care ne privim viața, perpectivă care ne definește întreaga existență, așa cum remarca și Marcus Aurelius: ,,Nu există realitate, ci doar percepție”.
3. Tema copilăriei și a joculului
Yōko Ogawa, Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica
-,,Micul Alehin a dat șah de câteva ori. În cele din urmă, spre finalul partidei, la a treizeci și una mutare, automatul a luat regina și a pus-o calm pe căsuța cu h2, ca un buchet de flori în amintirea Mirei. Șah-mat.”
Romanul păstrează trăsătura distinctivă a literaturii japoneze – fragilitatea, sensibilitatea, abordând teme profunde. Astfel, cartea este construită în așa fel încât face o analogie între șah și fragilitatea vieții, urmărind atât vârstele protagonistului, cât și etapele jocului. Deschidere. Mijloc. Final. Șah-mat.
Aflată la jumătatea drumului dintre fantastic și realism, opera descrie prietenia dintre un băiețel și un elefant dus cândva pe acoperișul unui mare magazin, inițierea în jocul de șah și dragostea pentru o fetiță prizonieră în firida întunecoasă dintre două case din cartierul său. Viața pare să fie, așadar, un joc de șah care începe brusc, chiar brutal, și se termină în singurătate, cu doar câteva piese pe tablă.
4. Tema războiului
Jurnalul Annei Frank
-,,De aceea revin întotdeauna în ultimă instanță la jurnalul meu, el îmi este început și sfârșit. O să-i promit că în ciuda a tot ce se întâmplă voi persevera, îmi voi croi propriul drum și o să-mi înghit lacrimile.”
Povestea tragică a Annei Frank e bine știută. Împreună cu familia sa și alți cunoscuți evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani (1942-1944), de teama deportării în lagăr, în așa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ținut aici un jurnal, devenind conștientă că el va reprezenta un document important după încheierea războiului. În 4 august 1944, Anne și ceilalți șapte locatari ai Anexei sunt arestați și mai târziu deportați cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepția lui Otto Frank, toți vor muri. Anne și sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica și va face cunsocut în întreaga lume jurnalul fiicei sale.
Anne Frank a lăsat, așadar, cea mai frapantă mărturie umană din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, a dat un chip, o voce, un nume, milioanelor de victime inocente ale barbariei naziste. Anne Frank nu e o simplă autoare; împreună cu cartea ei, a devenit un simbol.
Malala Yousafzai, Eu sînt Malala
- ,,Nu vreau ca lumea să mă considere fata împușcată de talibani, ci fata care a luptat pentru educație. Aceasta este cauza căreia vreau să-mi dedic întreaga viață.”
Eu sînt Malala este povestea extraordinară a unei familii dezrădăcinate de terorismul global, o poveste despre dreptul fetelor la educație, despre un tată care, înființând el însuși o școală, și-a încurajat permanent fiica să se exprime liber și să continue să învețe. Totodată, este mărturia curajului unor părinți care își iubesc nespus fiica, într-o societate care prețuiește fiii.
Când talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, printre foarte puținii care au îndrăznit să protesteze a fost și o fată. Malala Yousafzai a refuzat să tacă și, în schimb, a luptat pentru dreptul ei la educație. În data de 9 octombrie 2012, la numai cincisprezece ani, Malala aproape că a plătit cu viața această îndrăzneală. În timp ce se afla în autobuzul care o aducea acasă de la școală, a fost împușcată în cap de la mică distanță. Deși aproape nimeni nu credea că va supraviețui, Malala s-a însănătoșit, iar fetița născută într-o regiune din nordul Pakistanului a ajuns să țină discursuri în sălile sediului ONU din New York. La șaptesprezece ani, Malala este un simbol al protestelor pașnice și cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, cartea ei întărindu-ne credința în puterea oamenilor de a schimba lumea.
Sper din suflet ca recomandările mele să vi se potrivească, să citiți cu plăcere și să rămâneți cu câte o idee, un mesaj din fiecare... În rest, spor la citit!
Autor: Sara Filomon - Redactor GOJDIȘTII
Comments