top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Cine este Marc Smausz - omul din spatele „geniului”

Actualizată în: 3 iun. 2021



Autor: Iulia Popovici - Redactor GOJDIȘTII


Continuăm seria de articole dedicate performanţei gojdişte cu nimeni altul decât Marc Smausz. Elev în clasa a 12-a B, el s-a remarcat de-a lungul carierei sale şcolare datorită rezultatelor sale ieşite din comun în domeniul fizicii şi matematicii, care depăşesc chiar nivelul excelenţei. Pentru a putea cunoaşte mai bine omul din spatele performanţelor, l-am rugat pe Marc să ne răspundă la câteva întrebări despre ambiţiile sale de viitor, motivaţia de a-şi depăşi propriile limite şi nu numai.


Ai obţinut rezultate la care mulţi, inclusiv gojdişti, nici nu îndrăznesc să viseze. Care este secretul din spatele geniului? Care sunt sentimentele tale raportat la titlul acesta de „geniu” ce ţi-a fost acordat? A fost suprinzător sau ceva la care te aşteptai, date fiind realizările tale de ordinul extraordinarului?


În primul rând, aş vrea să subliniez că nu sunt un geniu. Spun asta cu o certitudine deplină, deşi sunt conştient că sunt unii care consideră că am o abilitate excepţională pe care eu o percep ca şi ceva normal. Desigur, fiecare dintre noi are calităţi şi defecte primite din natură, dar per total ne asemănăm mult mai mult decât ne-am aştepta. Ceea ce ne diferenţiaza sunt pasiunile şi interesele cărora suntem dispuşi să ne dedicăm o parte din timp. În cazul meu, studiul fizicii m-a atras dintotdeauna prin structura sa logică, dar şi prin conexiunile sale subtile. Mereu încerc să înteleg cât mai exact de unde provin anumite concepte, ca şi cum le-aş deduce singur. Contrar unui „geniu”, acest proces necesită o muncă intensă şi un efort însemnat din partea mea, care nicidecum nu vine de la sine. Deci, termenul de „geniu” mai degrabă înmiceşte realizările mele decât le accentuează. Pur si simplu e mai convenabil pentru unii să spună “Normal că a făcut X şi Y, doar e ‘micul Einstein’!” pentru a nu înfrunta realitatea că şi ei pot avea rezultate chiar mai mari cu destulă muncă.


Din lunga ta listă de realizări, care ai considera că este cea mai mare la ziua actuală, şi care dintre ele are cea mai mare importanţă pentru tine, şi de ce? Cum reuşeşti să-ţi faci timp pentru toate, în timp ce balansezi şi pregătirea pentru examenul de balaureat?


În clasa a 10-a am obţinut două Menţiuni de Minister MEN la două materii diferite (primii 15%) la Olimpiadele Naţionale de Fizică, respectiv Chimie, un rezultat destul de rar la nivel naţional (aş estima între 5-10 pe ţară). În clasa a 9-a am fost locul 6 la Olimpiada Naţională de Chimie. Cu toate acestea, aş considera ca fiind cea mai mare realizare a mea maratonul de fizică de 25h pe care l-am organizat în 25 Octombrie 2020, pentru că a întrunit oarecum experienţa de “olimpic” din anii de liceu şi mi-a oferit o nouă perspectivă asupra capacităţilor mele intelectuale.


În luna martie, Marc ne-a mărturisit că:

În ceea ce priveşte BAC-ul, încă nu mi-am început pregătirea. La fizică şi la matematică nu mă aştept să am probleme, iar la română sunt încrezător că voi putea asimila cât mai mult în lunile care urmează. Nu sunt un fan al împărţirii timpului de lucru pentru a putea face faţă la cât mai multe lucruri deodată, ci prefer să mă focusez pe o singură problemă pentru a avea eficienţa maximă.


Care ar fi visul tău dupa terminarea liceului? În ce direcţie ai dori să te îndrepţi?


Pe viitor, aş dori să pot continua studiul fizicii cât mai mult posibil, ceea ce presupune să fiu afiliat într-un mod sau altul cu o instituţie academică pentru a-mi putea câstiga existenţa şi pentru a progresa. În consecinţă, am aplicat în acest an la mai multe universităţi în străinătate (MIT, Harvard, Princeton, Ecole Polytechnique), şi sper ca rezultatele de la olimpiade să mă ajute să fiu admis la cât mai multe din acestea.


Câteva săptămâni mai târziu, au sosit fericitele veşti ale admiterii sale cu onoruri la prestigioasa universitate franceză Ecole Polytechnique, clasată pe poziţia a 61-a în topul celor mai bune universităţi din lume, conform topuniversities.com.


După cum ai menţionat şi mai sus, în data de 25 octombrie a anului trecut ţi-ai testat limitele, organizând un maraton live de 25 ore, timp în care ai rezolvat probleme de fizică non-stop.


Ce te-a inspirat să creezi un astfel de eveniment?


Într-o discuţie cu un prieten din iarna anului 2019 ne-am întrebat cât de mult ar fi posibil să „lucrezi pe zi” la o anumită materie în pregătirea pentru olimpiadă.


Întrebarea se referea mai degrabă la o medie în decurs de o lună, dar mi-a venit idea că atunci când se schimbă ora de vară la cea de iarnă, ziua ar fi cu o oră mai lungă decât de obicei (25h) şi mi-am propus să încerc „când vine ziua aia” un maraton. Cum era de aşteptat, am uitat complet de acest proiect până în dimineaţa de 24 octombrie, când am aflat că în câteva ore urma „momentul cel mare”. Nu eram deloc pregătit (şi nici prea odihnit), dar am decis că merită o încercare… Vă las pe voi să judecaţi cum a ieşit:




Chiar şi în timpul pandemiei, Marc nu a renunţat la participarea la concursurile şcolare , aşa că l-am rugat să ne descrie experienţa sa cu „Olimpiada online”.

Datorită situaţiei pandemice, olimpiadele anul acesta au fost anulate de minister, aşa că alte asociaţii ca Societatea de Ştiinţe Matematice sau Societatea Română de Fizică au decis să organizeze aceste competiţii online pentru a-i stimula pe elevii capabili de performanţă.


Cam în acest spirit s-a desfăşurat şi etapa locală a Olimpiadei de Matematică sâmbăta aceasta (20.02.2021) şi cred că toţi olimpicii s-au bucurat să aibă posibiliatea să concureze din nou. Subiectele la clasa a 12-a, unde am participat eu, au fost bine alese şi gândite ţinând cont de formatul puţin neobişnuit (20 grile în 2 ore). În mod normal era vorba de 4 probleme în 3 ore (chiar 4 ore la judeţeană), unde se punea mai mult accent pe raţionament. Personal, consider că o combinaţie dintre aceste două structuri ar fi cea mai potrivită, cu o revenire la testarea fizică în cel mai scurt timp posibil.


Autor: Iulia Popovici - Redactor GOJDIȘTII

520 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page