top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Cum ne alegem profilul pentru liceu?

Actualizată în: 3 feb. 2022


Autor: Mela Ardelean

Alegerea potrivită a unui profil de liceu, trebuie să recunosc că este o misiune foarte grea pentru majoritatea copiilor. Vârsta la care se face această alegere este una foarte fragedă la care mulți elevi nu știu încă ce vor să facă pe viitor, de multe ori nu iau în considerare toate opțiunile sau nu sunt conștienți în ce constă fiecare specializare. Vreau să vă pun la dispoziție cât mai multe informații despre fiecare profil în parte, cum ar fi diversitatea numărului de ore atât între uman și real, cât și între fiecare profil în parte, materiile din care se susține bacalaureatul și tezele sau numărul de ore opționale, care depinde și el de profil.


Sper că vă pot face misiunea de a alege mai ușoară, vouă elevilor care doriți să alegeți un profil la liceul nostru mult iubit.


MATEMATICĂ - INFORMATICĂ


I-am cerut doamnei profesoare Ola Ramona, diriginta clasei a IX-a D să împărtășească cu noi de ce ar încuraja elevii să aleagă această specializare, iar acesta este răspunsul ei:


„I-aș încuraja să aleagă ceea ce li se potrivește în funcție de înclinații, de pasiuni. Da, pot alege un profil real dacă le plac materiile reale; un lucru cert e faptul că acest profil îi ajută pe elevi în sensul că le dezvoltă gândirea, gândirea logică și poate pentru că atunci când trebuie să își aleagă o facultate, au o paleta mai bogată din care să aleagă, un orizont mai larg.”-prof. Ola Ramona


Acest profil real permite și ore opționale: 1-2 ore în clasa a IX-a și a X-a, 4 ore în clasele a XI-a și a XII-a, ore la alegere care nu sunt impuse de profil.


Materiile din care se susține bacalaureatul sunt următoarele: Română și Matematică M1, iar la alegere între: Informatică, Biologie, Chimie sau Fizică. Iar materiile pentru teză sunt: matematică, română, informatică și la alegere între: chimie, fizică și biologie.


Acum că știți numărul de ore pot să vă spun câte ceva despre acest profil real. Este unul destul de divers în care este pus accentul atât pe științe cât și pe matematică și informatică. Însă, trebuie bineînțeles să luați în considerare și faptul că materiile umaniste se reduc din clasa a XI-a, însă și științele precum Chimie și Biologie cu toate că devin ulterior materii la alegere pentru bac, iar orele de informatică se suplimentează.


De asemenea, un lucru care trebuie luat foarte în serios este faptul că bacalaureatul obligatoriu, cel de matematică este Matematică 1 (M1), adică cea mai avansată matematică la nivel de liceu.



MATEMATICĂ - INFORMATICĂ INTENSIV INFORMATICĂ


Acesta nu este cu mult diferit de Matematică-Informatică, singurele diferențe sunt numărul de ore de informatică. În fiecare an, la acest profil se adaugă 3 ore de informatică pe lângă cele obișnuite de la mate-info. Materiile de bac și teză sunt aceleași, însă nu există ore opționale deoarece acestea sunt deja orele de informatică impuse de profil. Pot spune că este recomandat celor pasionați de informatică și tehnologie, însă chiar dacă nu ești încă pasionat, acest profil cu siguranță îți va trezi interesul. Presupune multă răbdare, atenție și pragmatism, însă efortul merită depus.


MATEMATICĂ - INFORMATICĂ BILINGV ENGLEZĂ


Acest profil este la fel de apropiat de mate-info ca și cel de intensiv, însă acesta ne aduce, așa cum ne sugerează și numele, mai multe ore de engleză și cunoștințe asupra țărilor vorbitoare ale acestei limbi.


Orele de engleza se vor desfășura astfel:


La începutul clasei a IX-a colectivul clasei va fi împărțit în două grupe delimitate alfabetic (prima și a doua jumătate a catalogului). Cele două echipe vor fi coordonate de doi profesori diferiți, iar ora are loc în același timp la ambele clase în săli diferite. În clasa a IX-a în orar totalul de ore de engleză este de 6 ore pe săptămână.


În cele 6 ore este inclusă o oră de geografia Angliei și a Americii, lexic și bineînțeles engleza normală din care se dă și teză, cele 3 materii au fiecare rubrică separată în catalog, deci se obțin medii separate pentru fiecare în parte. În clasa a X-a se studiază Istoria Angliei, iar în a XI-a și a XII-a Cultură și civilizație.



ȘTIINȚELE NATURII


Materiile de bacalaureat sunt: Limba și literatura română, Matematică (M2), iar la alegere între: Biologie, Chimie, Fizică și Informatică, iar materiile din care se susține teza sunt următoarele: Limba și literatura română, Matematică și la alegere două dintre materiile: Fizică, Chimie, Biologie.


În clasele a IX-a și a X-a numărul de ore este identic cu cel de la matemtică-informatică, însă în clasa a XI-a și a XII-a materiile umane se împuținează și își fac loc materiile profilului, adică biologia și chimia.


Este un profil perfect pentru copiii cu poftă de cunoaștere și interes asupra naturii și a tot ce ne înconjoară, de asemenea este ideal pentru cei ce vor să continue la o facultate de medicină sau cele similare.


Am rugat-o pe doamna profesoară Luminița Citrea să ne ajute spunându-ne, din punctul de vedere al unui profesor de biologie, de ce ar încuraja elevii să aleagă această specializare.


,,Încurajez elevii să aleagă acest profil pentru că aparține profilului real ceea ce înseamnă că le dezvoltă foarte mult capacitatea de gândire, analiză, sinteză, de studiu a lumii înconjurătoare prin abordarea timp de 4 ani a biologiei, chimiei și fizicii. Acestea contribuie la o bună observare și interpretare a proceselor naturale care au loc în mediu. De asemenea, consider că la acest profil elevii pot să își formeze un comportament responsabil față de protecția mediului și un stil de viață sănătos. Cred că la acest profil este important să se pună accent pe aplicarea în practică a cunoștințelor dobândite în orele de teorie ceea ce se poate face în laboratoarele de profil.”prof. Luminița Citrea



ȘTIINȚE SOCIALE


Acest profil este singurul profil uman din școala noastră. Este un profil dedicat copiilor creativi, sensibili și deschiși socializării. Aici încă din clasa a IX-a este pus accentul pe materiile umane, acestea fiind mai multe la număr, iar cele reale fiind învățate la nivel de cultură generală. Este diferit de Filologie prin faptul că păstrează cele 2 ore de matematică și tehnologia informației până în clasa a XII-a.


Materiile de bacalaureat sunt: Limba și literatura română, Istorie, iar la alegere: Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie. Iar teza se susține la limba română, engleză și materia de profil în anul respectiv (logică, psihologie etc.) și la alegere între istorie și geografie.


Am cerut părerea doamnei profesoare Anda Ardelean ca să vedem, de ce ne-ar recomanda un profesor de limba și literatura română, care este materia principală la această specializare, profilul de științe sociale.


,,Le-aș recomanda cu multă căldură acest profil, întrucât într-o lume a științelor exacte, e nevoie de sufletul care să îi călăuzească atât în profesia pe care și-o vor alege, cât și în viață. E un profil care te formează să fii empatic, sensibil și polivalent.” – prof. Anda Ardelean


Este greu să alegi între 3 profiluri atât de fascinante toate, iar atunci când trebuie să iei o decizie pentru viitor e și mai greu, însă nu trebuie să vă gândiți doar la prima opțiune cu care ați vrea să mergeți mai departe ci la toate opțiunile care vă promit un viitor luminos și un prezent plin de plăceri în învățare.


Autor: Mela Ardelean



57.957 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page