Fotografie originală realizată de Baidoc Andrei - Fotograf GOJDIȘTII
Autor: Vereș Raluca – Redactor GOJDIȘTII
Învățatul este un proces continuu de dezvoltare a capacităților personale.
Fie că vorbim despre o pasiune adorată, un refugiu ce ne dă energie și entuziasm, învățatul este adesea considerat drept o obligație pentru școală. Grijile ce apar în urma acesteia sunt inevitabile, iar noi, elevii, am aflat asta demult… Știm de ce nu este ușor.
Totuși, cum să facem ca învățatul să fie mai ușor?
În continuare, am pregătit o listă cu activități pentru o zi obișnuită de studiu:
1. Odată ajunși acasă ne simțim ușurați. E plăcut să te poți relaxa după o zi de lucru. Totuși, cu ce să începem?
Ne putem pregăti pentru masă și viziona un film sau serial. Telefonul este mereu la îndemână, așa că poate ieșim cu prietenii prin oraș. Poate suntem obosiții și de-abia așteptăm să tragem un pui de somn. E nevoie de calm, de o minte odihnită înainte de lucru.
Timpul acesta plăcut este doar al tău și depinde de tine ce preferi!
Totuși…
Dacă prelungim timpul liber nu e bine pentru viitor… Iar așa putem amâna munca până când renunțăm la a mai încerca măcar.
Așa că: înainte de a te simți atât de relaxat, încât gândul la muncă să pară înfiorător, stabilește-ți o oră și un interval pentru studiu, în funcție de cantitatea de lucru. De la ora 17:00-18:00 ar fi bine. Desigur, nu toate zilele sunt la fel, dar plănuiește-ți să nu te apuci de treabă după ora 19:00.
Trage apoi un pui de somn de amiază. Te vei simți mai revigorat!
2. Iar acum ne punem pe treabă!
Odată ajunși la birou, asigură-te că nu vei fi întrerupt. Eliberează masa de toate obiectele ce nu sunt necesare. Fă rost doar de materialele de care ai nevoie, precum caiete și manuale, ce conțin informații necesare.
Notificările telefonului sau simpla prezență a sa, te poate pune în impas pentru pauze ce îți consumă din timp. Așa că pune-l la o parte pentru a te putea concentra.
Sună greu?
Ei bine, îl poți folosi pentru a asculta cântecele tale preferate! Poți găsi și cântece pentru studiu, precum cele legate de sunetul calm al ploii și de-asemenea opere clasice. Atmosfera va fi mai primitoare apoi. Desigur, fiecare are propriile sale preferințe.
Totuși, nu seta volumul prea tare. Riști să fi distras, simțindu-te transportat în zona de confort!
3. Dacă ai de pregătit un anumit material pentru ziua următoare precum o temă, gândește-te ce poți face cu ce știi.
Dacă ai fost atent/ă la oră și știi câte ceva despre materia respectivă, sau chiar dacă ai o anume idee despre ce crezi că înțelegi, încearcă să faci primele exerciții din temă!
Nu te uita la toate informațiile din lecție, încearcă să gândești singur/ă pentru a-ți da seama dacă lipsește ceva.
Te vei simții pus/ă la încercare?
Vei greși pe parcurs?
Ai dori să nu greșești, pentru a te simți sigur/ă pe tine?
Poate vor trece 10 minute sau 30 de minute pentru ceva banal.
Dar cum poți spune apoi că nu ai încercat?
Caută apoi printre lecții ce crezi că lipsește. Fă legătura între ce înțelegi și ce este prezentat, pentru a înțelege gândurile contradictorii ce par că se joacă aiurea prin cap.
Dacă nu găsești informația necesară, întreabă un coleg din clasă, de care ești sigur că-ți poate fi de folos. Întreabă-l de rezolvare. Întreabă care parte nu o înțelegi și explică ce e de făcut.
Dacă un coleg nu îți răspunde, caută alții.
Arată că vrei să înțelegi ce cauți!
4. Este nevoie și de pauze, pentru a nu te extenua.
Fă o plimbare în apropiere de casă pentru 30 de minute. Poate vei simți nevoia să alergi. Încearcă să nu te gândești la nimic decât la plăcerea momentului, ce e dedicată doar pentru tine.
Dacă totuși nu poți ieși afară din cauza orei târzii, mișcă-te prin casă. Un simplu mers până în bucătărie pentru un pahar de apă, îți aduce aminte de ce are corpul tău nevoie.
Poate vei începe o conversație cu părinții tăi.
Pe moment vei fi deconectat de la responsabilități, dar nu fă pauze scurte și puține sau pauze lungi și multe.
Fă pauze lungi de 20 de minute și puține, 1 sau 2 pauze scurte de 10 minute și multe.
Autor: Vereș Raluca – Redactor GOJDIȘTII
コメント