„În karate, scopul final nu este victoria sau înfrângerea, ci acela de a îmbogăți și înnobila caracterul celui care îl practică”. Gichin Funakoshi
Ștefana Dușe – redactor GOJDIȘTII
Continuăm seria gojdiștilor talentați, iar azi vi-l prezentăm pe Pop Tudor Andrei, elev în clasa 10C în cadrul liceul nostru și practicant al karate-ului de 9 ani în cadrul clubului C.S. Shotokan Karate Salonta. Pasionat de orice ramură a sporturilor, Tudor a practicat în paralel baschet, a participat la concursuri de alergare de rezistență și viteză la olimpiadele școlare (cross) și mountain biking.
Karate-dō este o artă marțială japoneză introdusă în Japonia (și ulterior în lume) din Okinawa în 1922. În japoneză kara înseamnă gol, te înseamnă mână iar dō înseamnă cale, rezultatul fiind calea mâinii goale. În karate se utilizează lovituri cu mâinile, coatele, palmele, picioarele, genunchii, precum și blocaje, secerări, prize, proiectări. La acest sport Tudor a obținut diverse premii care îl situează cu mult peste un jucător obișnuit: locul 7 la Campionatul Mondial (11-13 octombrie 2019) de la Karlovy Vary, Cehia; de două ori locul 3 la 2 categorii diferite în cadrul Campionatului Național categoria Cadeți masculin (2018); locul 2 la categoria KATA Cadeți masculin în cadrul competiției E.S.K.U European Championship (2019), locul 2 și locul 3 la două categorii diferite în cadrul Campionatului European de Karate (2020).
În viața de zi cu zi, Tudor este o persoană tot timpul cu zâmbetul pe buze, pregătit să ajute pe oricine, un om sincer și cald, dar mai ales modest, acesta fiind principalul motiv pentru care am ales să îl aduc în prim plan azi. Chiar și fiind apropiați am aflat foarte greu cât de bun este la ceea ce face și cât de mult se dedică, având înainte de pandemie 5 antrenamente pe săptămână la karate, ore la care se adăugau și cele de baschet. Am vrut să îi dau ocazia să își prezinte realizările pentru care a muncit din greu, fără să îi fie frică de ,,laudă”, deci haideți să îl auzim.
Î: Ce preferi între cele două sporturi?
R: Fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Cea mai mare diferență este că unul este un sport de echipă, celălalt un sport individual așa că la baschet prefer spiritul de echipă, iar la karate necesitatea de a fi foarte rapid în luarea deciziilor, deoarece fiecare secundă pierdută te poate costa lupta în sine.
Î: Care a fost prima ta experiență în materie de competiție?
R: Primul concurs a fost foarte palpitant pentru mine deoarece aveam o vârstă fragedă. Îmi amintesc vivid momentul în care am intrat în acea sală plină de copii care alergau fără griji, părinți si antrenori stresați si am avut un sentiment de frică la început, fapt care m-a facut chiar să pierd primul meci.
Î: Părinții tăi te-au sprijinit pe acest traseu?
R: Părinții mei au fost foarte implicați în toate sporturile pe care le-am practicat, dar mai ales la karate unde m-au sustinut prin faptul că nu mă lăsau să lipsesc niciodată de la antrenamente și insistau să particip la toate concursurile care urmau pentru a putea progresa.
Î: Consideri să arta marțială te-a influențat în viața de zi cu zi, respectiv și-a pus amprenta asupra caracterului tău?
R: Da, consider că arta karate-ului m-a influențat foarte mult, astfel că am devenit mult mai răbdător cu mine și cu cei din jur și spre deosebire de ce ar crede lumea, m-a învățat că lupta fizică nu este răspunsul la orice problemă.
Î: Descrie cea mai impresionantă luptă a ta.
R: Cel mai important meci a fost în 2017 când am câștigat primul titlu de campion national. Am concurat în semifinală împotriva unui rival pe care îl cunoșteam și cu care mai avusesem alte meciuri pe care le pierdusem, iar în momentul în care decizia arbitrilor a fost în favoarea mea am avut un moment de extaz în care am și uitat că mai aveam de jucat și finala, care până la urmă s-a discutat între mine și un coleg de la același club cu mine. Pe lângă acest moment se poate număra desigur și câștigarea luptelor din circuitul European și Mondial.
Doresc să îi mulțumesc lui Tudor pentru timpul acordat și de asemenea să îl felicit pentru toate realizările sale. Am învățat de la el că într-o lume plină de tensiune, oamenii trebuie să redescopere valorile artelor marțiale: respectul, modestia, onoarea, încrederea în sine, echilibrul mental, spiritul de inițiativă, răspundere și decizie. Țineți minte să vă urmați pasiunile orice s-ar întâmpla și să vă înconjurați de oameni care vă motivează să deveniți mai buni!
Comentarios