Profesorii lunii – Maria și Adrian Niță
- Consiliul Elevilor
- 1 dec. 2020
- 3 min de citit
Autori: Mela Ardelean – Redactor Șef GOJDIȘTII
Ștefan Abrudan – Președinte CȘE C.N. „Emanuil Gojdu”

Cu ocazia Zilei Naționale a României am hotărât să pornim o nouă serie de articole, care de această dată să fie dedicată profesorilor, deoarece ne mândrim cu ei și vrem să îi cunoașteți mai bine.
În acest sens, vom începe prin a-i prezenta pe domnii profesori de Informatică și TIC, Adrian și Maria Niță, fără de care școala noastră, așa cum o știm noi, cu siguranță nu ar fi la fel.
Am avut norocul de a-l avea profesor pe domnul Adrian Niță în gimnaziu, iar pe doamna profesoară Maria Niță în liceu și putem să vă mărturisim că mereu am avut multe întrebări pentru ei, aceștia predând așa numita materie a viitorului.
Suntem foarte fericiți că am avut ocazia să îi cunoaștem mai bine prin intermediul acestui interviu.
· Cum ați ales acest domeniu de predare, având în vedere că tehnologia nu era atât de avansată pe atunci?
R: Am fost colegi la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității din București. Aici am descoperit frumusețea informaticii, a limbajelor de programare, a gândirii algoritmice. La intrarea în învățământ, informatica se găsea printre disciplinele de studiu doar în câteva licee de informatică din țară (cam 6). Ne bucurăm că am fost printre profesorii care au contribuit la introducerea informaticii în liceele teoretice și mai apoi în gimnaziu.
· Cum este să lucrați ca familie la același loc de muncă, în același domeniu de activitate?
R: Domeniul informaticii este extrem de vast, astfel încât fiecare este pasionat de o anumită latură a acestei științe. Considerăm că este benefic pentru noi faptul că lucrăm în același domeniu deoarece putem să ne completăm în activitatea noastră. Totul ține și de respectarea domeniilor de interes ale celuilalt.
· Ce înseamnă pentru dumneavoastră performanța în informatică, cât de importanți sunt pentru dumneavoastră elevii talentați la informatică?
R: Ca membri în Comisia Națională de Informatică și TIC am participat la elaborarea planurilor de învățământ referitoare la acest domeniu. Ca membri în Comisia Centrală de Organizare a Olimpiadelor de Informatică, am avut prilejul să lucrăm cu elevi din toată țara pasionați de Informatică și TIC. Am participat la pregătirea loturilor naționale de informatică, am condus loturi la Olimpiadele Internaționale de Informatică, am fost membri în juriile unor concursuri internaționale de profil.
Putem spune că am fost binecuvântați, aici în „Gojdu”, să găsim și să lucrăm cu elevi pasionați de Informatică și TIC. Ne bucurăm că elevii pasionați de acest domeniu au înțeles că pe lângă talent este nevoie și de multă muncă.
· Dacă ar fi să vă descrieți cariera în trei cuvinte, care ar fi acelea?
R: Curiozitate, pasiune, muncă.
· Care au fost cele mai frumoase experiențe petrecute în școală în toți acești ani de predare?
· Experiența participării la dezvoltarea informaticii în „Gojdu” de la calculatoare aMic, PRAE dotate cu televizoare pe post de monitor și casetofoane pe post de mediu de stocare, la primul PC din școală, până la dotarea de azi
· „Gojdu” printre primele 10 școli din România dotate cu o rețea de calculatoare
· „Gojdu” primul nod de Internet din județul Bihor
· Organizarea primului Concurs Internațional de Informatică prin Internet din România
· Șansa de a lucra cu elevi pasionați de Informatică și TIC
· Rezultatele copiilor la competițiile de profil organizate atât la nivel național cât și internațional.
· Considerați că predarea online afectează calitatea orei?
R: Niciodată o oră online nu va egala o oră face to face. Ne lipsește tuturor interacțiunea reală dintre profesori și elevi. Datorită specificului materiei noastre și a metodelor folosite, putem să considerăm că suplinim cu succes lipsa interacțiunii reale. Considerăm că orele pe care le desfășurăm cu elevii, în această perioadă, sunt foarte apropiate de orele desfășurate în clasă, în condiții normale.
· Credeți că tehnologia va avea vreodată limite?
R: Limitele tehnologiei sunt date de cunoștințele omului.
Acum că am ajuns să-i cunoaștem mai bine pe doi dintre profesorii colegiului nostru, care ne sunt foarte dragi, putem spune că suntem foarte impresionați, atât de reușitele educaționale pe care le au, cât și de calitățile pedagogice care reies din rezultatele excepționale care au fost menționate mai sus.
Sperăm că vă place noua noastră serie de articole despre profesori, deoarece vom pregăti cel puțin un articol de acest gen pe lună.
În final vă urăm un călduros „La mulți ani!” românilor de pretutindeni.
Comments