top of page
Poza scriitoruluiConsiliul Elevilor

Viața ca profesor în Gojdu! – Ursuța Camelia

Actualizată în: 16 ian. 2022



Autor: Handa Miruna - Redactor GOJDIȘTII


„Chimia este, ei bine din punct de vedere tehnic, chimia este studiul materiei. Dar prefer să îl văd ca un studiu al schimbării.” – Walter White.


Astăzi continuăm seria interviurilor cu profesorii școlii noastre alături de doamna profesoară Ursuța Camelia. Am avut plăcerea de a îi cunoaște călătoria academică scriind acest articol, dumneaei fiind profesoara mea de chimie. Dânsa predă această materie în cadrul școlii noastre din anul 2008 și ne arată prin fiecare lecție predată frumusețea acestei științe, acestui studiu al transformării și al schimbării.


· Cum v-ați dat seama că doriți să deveniți profesoară?


Mama a fost învățătoare, iar tatăl meu a predat biologie o perioadă, așa că școala a făcut parte din viața noastră dintotdeauna. Am vrut să mă fac doctoriță, pentru că mi-au plăcut mult chimia și biologia, dar în clasa a 11-a ne-au dus în timpul practicii la morgă să vedem o autopsie și mi-am dat seama că prefer oamenii vii și sănătoși. În facultate aș fi putut opta pentru profesia de inginer chimist, dar nu mă vedeam intrând la 6 dimineața în schimbul 1, într-un mediu toxic. Am considerat că este mai potrivită o carieră didactică și anii care au urmat mi-au confirmat alegerea făcută.


· Ce vă pasionează cel mai mult la materia pe care o predați?


Chimia mi-a deschis ușa către întregul univers. Îmi dă o bucurie extraordinară să înțeleg lumea cu toată „corola” sa de minuni - de la structura unui virus la atmosfera de pe Marte. Mă provoacă să accesez informații și să găsesc răspunsuri la întrebări din foarte multe domenii. Chimia mă ajută să înțeleg tot ce mi se întâmplă, pot face alegeri corecte bazate pe cunoștințele mele și nu mă induc în eroare tehnici de marketing cum sunt adăugarea fierului în rețeta pâinii sau beneficiile apei alcaline.


· Cine a avut cea mai mare influență asupra modelării profesionale a dumneavoastră?


Pasiunea pentru această disciplină se datorează profesoarei din gimnaziu care a știut să ne facă să îndrăgim orele de chimie. După facultate am fost repartizată la un liceu din Toplița, județul Harghita, unde elevii luau premii la olimpiadele naționale la mai multe discipline și colegii mei de atunci au fost exemple demne de urmat. În cei trei ani de stagiatură directorul mi-a urmărit cu atenție activitatea, iar colega de chimie a fost o profesoară excepțională. Am prețuit de-a lungul timpului elementele valoroase din activitatea colegilor și am adoptat punctele de vedere deosebite ale elevilor mei.


· Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți în cadrul școlii noastre?


Momentele în care reușesc să dau încredere tinerilor să aleagă un drum la care nici nu visează sunt extrem de frumoase. Dintre ei, un elev cu înclinații literare a scris o carte despre cum a devenit medic, deși inițial nu s-a gândit la această opțiune. Fac parte din corul școlii noastre și câteva dintre cele mai dragi amintiri sunt legate de ocaziile în care am cântat împreună cu colegii mei, în special la festivitățile de la sărbătorirea centenarului colegiului.


· Care sunt valorile după care vă ghidați ca și profesoară?


Îmi iubesc elevii și sunt conștientă de responsabilitatea mea în alcătuirea culturii lor generale și în pregătirea pentru examenele de chimie care deschid calea spre profesii apreciate. De asemenea contează pentru mine și devenirea lor morală. Nu se prea vorbește despre cinste, dar eu îi învăț că a fi cinstit este mai important decât să iei o notă bună. Se bucură de respect cel care își asumă nivelul său de pregătire și ia nota pe care o merită.


· Care este viziunea dumneavoastră asupra învățământului în viitor?


Sistemele de învățământ eficiente, ca cele din țările nordice, au educatori valoroși. A fi profesor este un job atractiv și cei mai buni absolvenți de liceu se îndreaptă spre domeniul educației. Tinerii au nevoie de dascăli cu rezultate foarte bune la examenele din facultate și la gradele didactice. România așteaptă să fie educată. Voința politică însă lipsește. Un fapt încurajator este că elevii se implică tot mai activ prin intermediul consiliului elevilor în luarea deciziilor care îi privesc și că militează pentru un învățământ de calitate. Schimbarea pare să vină de jos. Dacă s-ar mobiliza și cât mai mulți profesori lucrurile ar începe să se miște. Toți copiii din țara noastră ar trebui să aibă profesori dedicați cum sunt cei de la Gojdu.


· Dacă ați putea da timpul înapoi ați face aceleași alegeri profesionale?


Mi-am pus de curând această întrebare și spre surprinderea mea răspunsul a fost afirmativ. A transmite cunoștințele și experiența mea de viață mă împlinește din punct de vedere profesional și uman. Puterea cuvântului în modelarea caracterului și a personalității celor mai tineri este uimitoare. Când mă îndrept spre școală inima mi se umple de bucurie și recunoștință pentru că am o profesie în care munca mea are valoare și viața mea are sens.


· Aveți un sfat sau un mesaj pe care doriți să îl transmiteți elevilor Gojdiști?


Am putea spune că viața este ca un joc de șah. Pentru a câștiga este necesar să știi regulile după care se mută piesele și apoi să-ți faci un plan alegând mutările următoare. Îndemnul meu este să învețe câte ceva în fiecare zi pentru a putea face alegeri inspirate. În „Frații Karamazov”, de Fiodor Dostoievski, tânărul Aleoșa le spunea copiilor: „Să ne străduim, deci, în primul rând, și mai presus de toate să fim buni la suflet, apoi cinstiți. Toți îmi sunteți dragi, fiecare își are locul lui în inima mea”.


„Chimia este și puzzle, și lego” – Marius Andruh.


Îi mulțumesc doamnei profesoare atât pentru timpul și răspunsurile acordate, cât și pentru oportunitatea de a o cunoaște cu toții mai bine. Așadar, consider că dânsa ne ajută prin fiecare oră de chimie să descifrăm acest puzzle, această știință complexă și să punem piesele la un loc.


Autor: Handa Miruna - redactor GOJDIȘTII



962 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page