top of page
Poza scriitoruluiCSE Emanuil Gojdu

„VIAȚA DULCE FĂRĂ DIABET”

EVENIMENT DE ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI


Autor: Redactor-adjunct ~ Bochiș Ștefania-Alana


  1. Cum a fost organizat acest eveniment?


Departamentul de campanie, sub îndrumarea profesorului coordonator, domnul Nicolae Duluș, a avut un rol esențial în organizarea evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Diabetului, o inițiativă menită să crească gradul de conștientizare asupra acestei afecțiuni globale.

 

  1. Ce am aflat despre diabet?


Doamnele Dr. Gabriela Ciavoi, profesor prodecan al Facultății de Medicină din Oradea, și Cristina Roman, nutriționist-dietetician, au avut rol central în informarea și educarea participanților despre diabet.

  • Dr. Gabriela Ciavoi a început prin a oferi o prezentare detaliată despre tipurile de diabet, mecanismele fiziopatologice implicate și impactul acestora asupra sănătății. Cu experiență vastă în domeniul medicinei, doamna profesor a subliniat importanța diagnosticării precoce și a monitorizării constante a glicemiei.

  • În continuare, doamna Cristina Roman a preluat cuvântul, aducând în discuție rolul esențial al alimentației în gestionarea diabetului. Dumneaei a explicat cum o dietă echilibrată, bogată în nutrienți și săracă în carbohidranți simpli, poate contribui semnificativ la menținerea glicemiei în limite normale.

 

  1. Cum îi afectează Ozempicul pe adolescenți?


  • Ozempicul, o injecție adesea folosită pentru a inhiba foamea și a slăbi, e de fapt un medicament prescris persoanelor care suferă de diabet pentru a ajuta pancreasul să producă mai multă insulină. În ciuda faptului că acesta te poate ajuta să slăbești, odată ce faci o pauză din a-l folosi, greutatea va veni înapoi foarte rapid și dintr-o dată.

  • Adolescenții consumă Ozempic din motive precum pierderea în greutate, influența socială și lipsă de conștientizare. Deși utilizat pentru tratamentul diabetului de tip 2, Ozempicul a fost popularizat și pentru capacitatea sa de a ajuta la pierderea în greutate. Presiunea socială și influențele din mediul online, cum ar fi rețelele de socializare, pot determina adolescenții să caute metode de slăbire care par efeciente, ceea ce poate include utilizarea medicamentelor precum Ozempic.


  1. Cum îi afectează pe adolescenți băuturile precum Cola Zero?


  • Băuturile precum Cola Zero conțin îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul sau sucraloza, care oferă un gust dulce fără calorii și fără zahăr. Aceste băuturi pot fi o alternativă pentru persoanele cu diabet care doresc să evite zahărul, însă acestea au un impact puternic asupra apetitului, ducând la un consum mai mare de alimente, influentând metabolismul și sensibilitatea la insulină.

  • Printre motivele adolescenților pentru a consuma Cola Zero se numără reducerea consumului de zahăr, gust și accesibilitate și influențele marketingului. Cola Zero este percepută ca o alternativă mai sănătoasă la băuturile zaharoase, iar adolescenții pot alege această băutură pentru a evita caloriile și zahărul. Cola Zero păstrează gustul dulce al băuturilor carbogazoase, iar publicitatea agresivă și promovarea pe rețelele sociale pot face ca băuturile dietetice să fie mai atrăgătoare pentru tineri, care sunt adesea influențați de tendințele și stilurile de viață promovate online.


  1. Întrebări adresate doamnei nutriționist


  • Care sunt factorii principali care provoacă dezechilibrul în nutriția elevilor?

Factorul numărul 1 este somnul și neînlocuirea unor obiceiuri nesănătoase, precum utilizarea telefonului cu somnul, disciplina organizării timpului fiind cea mai importantă. Printre alți factori, într-o ordine neierarhizată, se numără apa și mișcarea

  • Ce impact are somnul asupra gestionării diabetului?

În timpul somnului are loc curățenia, mentenanța, repararea corpului. Dacă sărim peste câteva ore de somn, se sar anumiți pași în acest proces, pași care sunt ireversibili. Chiar dacă dormim într-o zi de dimineața până seara, nu vom reuși să reparăm ceea ce s-a stricat. Un somn insuficient poate afecta negativ controlul glicemiei și sensibilitatea la insulină, crescând riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 și complicând gestionarea bolii la persoanele deja diagnosticate.

  • Ce sfaturi le puteți da elevilor în legătură cu nutriția lor?

Elevii trebuie să fie foarte atenți la cum mănâncă, să mestece foarte bine mâncarea și să consume mâncarea într-o atmosferă plăcută. Atunci când suntem atenți la cum mâncăm, vin răspunsurile la întrebarea ”Ce este cel mai bine pentru mine să mânânc?”, atunci formându-se un spațiu și un timp potrivit, astfel creierul nostru ne comunică aceste informații. În cazul în care suntem distrași de factori externi precum televizorul atunci când mâncăm, atunci nu avem timp să ascultăm aceste informații care sunt subtil transmise, însă ele există. Nutriția individualizată nu ne poate fi transmisă de niciun medic sau nutriționist, întrucât mâncarea care este bună pentru o persoană, nu e neapărat sănătoasă pentru alta.

79 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page